Obsah:

Anonim

V účtovníctve sú "debetné" a "kreditné" opačné formy rovnakej funkcie, ako napríklad sčítanie a odčítanie. Je to však zložité, pretože debet nie je prísne zvýšenie alebo zníženie účtu, ani kredit. Záleží na type účtu. Niektoré účty sa zvyšujú o debety. Ostatné sa zvyšujú o kredity. Pamätajte si, čo je to, a budete ísť dlhú cestu k pochopeniu, ako debetov a úverov fungujú.

Účtovníctvo s dvojitým vstupom používa debety a úvery, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa chybám v účtovníctve.credit: Dražen Lovrić / iStock / Getty Images

Debet a úver v bežnom používaní

Mimo účtovného sveta sa termín „debet“ zvyčajne vzťahuje na peniaze odstránené zo spotrebiteľského bankového účtu, ako sú napríklad peniaze, ktoré sa odstránili z vášho bežného účtu pri nákupe potravín.Podobne, "úver" sa zvyčajne vzťahuje na peniaze pridané na účet spotrebiteľského bankového účtu, alebo na peniaze, ktoré sú inak slobodne vaše výdavky, ako v obchode úver, alebo požičať, ako v úvere. Pojem "kreditná karta" pochádza z tohto konceptu, pretože kreditná karta vám dáva prístup k peniazom, ktoré nie sú vaše, ale ktoré máte tú česť stráviť tak dlho, kým ich včas zaplatíte.

Účty zvýšené o debet

Debety zvyšujú majetkové účty, nákladové účty, stratové účty a dividendové účty. Napríklad peniaze na bežnom účte sú aktívom. Keď vložíte svoju výplatnú pásku na účet, to je debet na vašom účte aktív, pretože zvyšuje váš majetok. Príkladom nákladov je opatrovateľka. Keď platíte opatrovateľku, to je debet na váš nákladový účet, pretože zvyšuje vaše náklady. Naopak, úver by znížil ktorýkoľvek z týchto účtov. Tieto účty majú tendenciu spúšťať debetný zostatok, čo znamená, že v prípade, že ich pridáte všetky do hlavnej knihy, zobrazí sa viac debetov ako kreditov.

Účty sa zvýšili o kredit

Úvery zvyšujú príjmové účty, príjmové účty, účty pasív, majetkové účty a účty ziskov. Napríklad účty, ktoré dlhujete, sú ručením. Keď príde účet a zaznamenáte ho vo svojich knihách, označte ho ako kredit na svojom účte pasív, pretože účet zvyšuje vašu zodpovednosť. Na druhej strane, keď vám niekto iný zaplatí a zarobíte si príjem, zaznamenáte to ako kredit v hlavnej knihe príjmov, pretože príjem platby zvyšuje príjem. Naopak, debet by znížil ktorýkoľvek z týchto účtov. Tieto druhy účtov majú tendenciu splácať úverový zostatok.

Účtovanie všetkých týchto účtov

Možno vás zaujíma rozdiel medzi debetom na majetkovom účte od vloženia výplaty a kreditom na príjmovom účte od uloženia tej istej výplaty. Doma má zmysel spochybňovať túto nadbytočnosť. Normálne by ste nepotrebovali všetky tieto typy účtov. Avšak v podnikaní sa stáva čoraz dôležitejším robiť tieto rozdiely. Nemôžete mať len jednu hlavnú knihu a sledovať všetko len na tom, pretože by to bolo príliš chaotický a náchylný k chybám. Namiesto toho má zmysel nastaviť rôzne typy účtov, aby ste mohli klasifikovať súvisiace transakcie spoločne. Hlavná kniha by potom bola obmedzená na to, aby slúžila úlohe zabezpečiť, aby všetky vaše účty boli vyrovnané.

Odporúča Voľba editora