Obsah:

Anonim

Väčšina spoločností má záväzky. Tieto záväzky, inak známe ako dlhy, sú buď krátkodobé alebo dlhodobé. Krátkodobé záväzky sú splatné do jedného roka, zatiaľ čo dlhodobé záväzky sú splatné do jedného roka alebo dlhšie. Súvahou je účtovná závierka, ktorá zobrazuje všetky aktíva spoločnosti, ako aj všetky záväzky súvisiace s aktívami. V súvahe sa pasíva rovnajú aktívam mínus vlastné imanie akcionárov.

Na výpočet záväzkov použite súvahovú rovnicu.

krok

Pridajte aktíva spoločnosti na výpočet celkových aktív. Aktíva sú všetky veci, ktoré spoločnosť považuje za cenné a zahŕňajú obežné a dlhodobé aktíva. Obežné aktíva (krátkodobé) sú aktíva, ktoré sú konvertibilné na hotovosť do jedného roka; dlhodobý majetok (dlhodobý) je majetok trvalejšieho charakteru. Aktíva sú zvyčajne prvou časťou súvahy. Predpokladajme napríklad, že obežné aktíva sú 3 000 USD a dlhodobý majetok 7 000 USD. Pridať 3.000 dolárov a 7.000 dolárov získať celkové aktíva vo výške 10.000 dolárov.

krok

Pridajte položky v časti vlastného imania v súvahe na výpočet celkového vlastného imania akcionárov. Položky v kapitálovej sekcii akcionárov zvyčajne zahŕňajú investíciu akcionárov a nerozdelený zisk. Nerozdelený zisk je zisk, ktorý nie je rozdelený akcionárom. Investície akcionárov predstavujú peniaze od vlastníkov. Ako príklad možno uviesť, že investícia akcionárov je 1 500 USD a nerozdelený zisk predstavuje 500 USD. Pridajte $ 1,500 a $ 500, aby ste získali 2.000 dolárov z celkového vlastného imania akcionárov.

krok

Ak chcete vypočítať celkové záväzky, odpočítajte celkový kapitál akcionárov z celkových aktív. V tomto príklade odpočítajte 2 000 USD od 10 000 USD na získanie 8 000 USD v pasívach. To znamená, že 8 000 USD aktív sa platí spoločnosti so záväzkami alebo dlhmi spoločnosti.

Odporúča Voľba editora